Veelgestelde vragen

Wij merken dat veel van onze klanten vragen hebben over de aanplant en het onderhoud van de bomen en planten. Hieronder vind u dan ook antwoord op veelgestelde vragen. Staat uw vragen er niet tussen, neem gerust contact met ons op! 

Antwoord op veelgestelde vragen

Welke palmbomen zijn winterhard?

Citytree verkoopt de winterharde palmen, namelijk de Trachycarpus fortunei.

Mijn olijfboom verliest na de vorstperiode veel blad. Wat kan ik doen?

Een overzicht voor het onderhoud van een olijfboom.

  1. Pak de olijfboom in de winter goed in om vorstschade te voorkomen. U kunt bij ons winterhoezen en warmtelinten aanschaffen om uw olijfboom optimaal te beschermen.
  2. Controleer of de olijfboom nog gaat uitlopen. Ga met uw nagel over een takje van de olijfboom. Als u onder de bovenste laag (bast) groen ziet, is dat een goed teken.
  3. Bijvoeden. Om de olijfboom goed te onderhouden, is het belangrijk om uw boom regelmatig bij te voeden. U kunt hiervoor een onderhoudspakket gebruiken. (Healthy Start, Biovin en kalk)
  4. Snoeien. De olijfboom kunt u snoeien door 2/3 van de takken af te knippen; het andere deel laat u dan gewoon staan. Zorg dat u de olijfboom pas in april snoeit (om mogelijk (nieuwe) vorstschade te beperken)

Ik heb een boom gekocht. Hoe zorg ik dat mijn boom een goede start krijgt?

Wij verkopen een aanplantpakketten om de bomen een goede start te gegeven. Een aanplantpakket bevat de volgende producten;

  • Healthy Start (voeding voor de boom/plant)
  • Biovin (bodemverbeteraar)
  • Tree Saver (wortelstimulator) om ervoor te zorgen dat de haarwortels vast in de grond komen te zitten.

Kan ik een olijfboom op het noorden plaatsen?

De olijfboom heeft echt een zonnige standplaats nodig. Het gaat dan met name om de middag zon (het zuiden en/of westen). Op het Noorden of Oosten, raden we het normaliter af, om olijfbomen te nemen, we hebben gelukkig ook hele goede alternatieve groenblijvende bomen in ons assortiment en adviseren u dan graag om tot de juiste keuze te komen.

Ik wil een boom in een plantenbak plaatsen. Hoeveel extra grond heb ik nodig?

Stel, de plantenbak heeft de afmetingen van 80cm x 70cm x 60cm en je wilt weten hoeveel liter grond je nodig hebt. Dan bereken je de inhoud door lengte x breedte x hoogte te doen dus 80 x 70 x 60 = 336.000. Het getal wat daar uit komt deel je vervolgens door 1000 dus 336.000 : 1000 = 336 liter. Je hebt dus 336 liter grond nodig. De meeste zakken potgrond bevatten 30 of 40 liter. 336 : 40 = 8,4 zak grond. De grond klinkt meestal nog in dus je hoeft geen rekening te houden met de kluit in de bak, waarin je de boom/plant koopt.

Wat betekent een potmaat, zoals P9 of C5?

De potmaten corresponderen met de afmetingen van de pot of met de inhoud van de pot. De P staat voor potmaat; het gaat hier om de potmaat in centimeter. Stel, je koopt een P9 (dan zit het plantje in een pot van 9cm x 9cm). De C staat voor container; het gaat hier om de inhoud aan liters. Stel, je koopt een C5 (dan zit de plant in een pot van 5 liter).

Kan een olijfboom tegen vorst?

Wij raden aan om de olijfbomen goed tegen de vorst te beschermen met behulp van een warmtelint en/of winterhoes. Bescherm de olijfboom tegen uitdroging, maar het is ook belangrijk om ervoor de olijfboom niet te nat staat. 

Hoe onderhoud ik mijn olijfboom?

De olijfboom is een prachtige boom vanwege zijn karakteristieke stam en altijd groenblijvend blad. Daardoor is de olijfboom het gehele jaar een blikvanger in de tuin. De olijfboom is één van de oudste vruchtbomen op de aarde en heeft z’n herkomst in het Middellands zeegebied. Om die reden roept het bij het zien van een olijfboom vaak ook een vakantiegevoel op.  Olijfbomen kunnen vele honderden jaren oud worden. Er zijn zelfs olijfbomen die al meer dan duizend jaar oud zijn. Ook wordt de olijfboom vaak als symbool van leven, vrede en geluk gezien en is daarom leuk om als cadeau of geschenk te geven.

Citytree is al meer dan 10 jaar specialist op het gebied van mediterrane bomen en heeft dan ook een zeer groot assortiment aan olijfbomen op voorraad staan in Heerjansdam.

Kwaliteitseisen Olijfbomen

Voordat de olijfbomen naar Nederland komen, worden deze streng en vakkundig gecontroleerd en moeten de bomen aan al onze gestelde kwaliteitseisen voldoen.

We selecteren onze olijfbomen natuurlijk op goede visuele eigenschappen, zoals mooie vertakkingen en gezond blad, maar kiezen ook de beste rassen uit, zoals de Olea Europaea ‘Lechin’ en ‘Hojiblanca’, die het meest winterhard en geschikt zijn voor ons klimaat. 

Daarnaast selecteren we ook op goed doorgewortelde olijfbomen, zodat deze bomen zonder problemen goed hergroeien in Nederland. Met 10 jaar ervaring in Nederland - ook qua strenge winters - zijn we volledig op de hoogte welke situatie om welke olijfboom vraagt en geven we u graag eerlijk advies.

Standplaats

De olijfboom kan goed in kleine ruimtes gedijen, waaronder plantenbakken, potten en/of borders.

Wanneer de olijfboom in de volle grond wordt geplaatst, is het belangrijk om de vochtigheid van de bodem te weten. De olijfboom mag namelijk niet met de wortels te nat staan. Dit veroorzaakt wortelrot. Het is dan verstandig om de olijfboom op een kleine terp te zetten.

De olijfboom heeft echt een zonnige standplaats nodig. Het gaat dan met name om de middagzon (het zuiden en/of westen). Op het noorden of oosten raden we het normaliter af om olijfbomen te nemen. We hebben gelukkig ook heel goede alternatieve groenblijvende bomen in ons assortiment en adviseren u dan graag om tot de juiste keuze te komen. 

Olijfbomen zijn zeer goed bestand tegen wind, vanwege het zilverkleurig leerachtige blad. Hierdoor zijn de olijfbomen ook goed geschikt voor dakterrassen. Wanneer de olijfboom in een border, plantenbak of pot geplaatst wordt, is het belangrijk dat deze goed gedraineerd is door middel van gaten in de bodem en hydrokorrels onderin de bak. Voor het planten heeft Citytree de juiste mediterrane grond en voeding in het assortiment. Deze grond is speciaal ontwikkeld voor mediterrane bomen zoals olijfbomen, vijgenbomen en palmbomen. 

Watergift
De olijfboom moet in de zomerperiode regelmatig water krijgen. Belangrijk hierbij is dat de boom niet continu nat mag blijven staan. De wortels kunnen dan namelijk gaan rotten. Meestal is het voldoende om één keer per week water te geven. Bij warm en zonnig weer mag de olijfboom twee keer per week goed water krijgen. Wanneer de olijfboom in een bak of pot staat moet er rekening gehouden worden met het feit dat er bij regen weinig water in de bak terecht komt (vanwege het bladerdak van de boom).

Bemesting
Het is voor alle olijfbomen belangrijk om ze ieder voorjaar opnieuw goed te bemesten met onze Healthy Start tabletten. Dit ten behoeve van een gezonde bladontwikkeling en vruchtvorming van de olijven. Citytree heeft diverse meststoffen voor de olijfboom in voorraad. 

Snoeien
De olijfboom verdraagt goed snoei. De beste periode is na de vorstperiode in april/mei. De olijfboom maakt dan weer snel nieuwe takken aan. Regelmatig worden olijfbomen om de 2 tot 3 jaar tot 1/3 terug gesnoeid om weer een compacte volle kroon te ontwikkelen. Olijfbomen zijn groenblijvend, maar na een lange, vochtige periode - bij ons meestal de herfst of winter - ruien ze regelmatig hun blad.

Bloei en vruchten
De meeste olijfbomen geven vruchten nadat de bomen gebloeid hebben. Ze krijgen kleine wit/créme bloempjes in trosvorm. De olijven worden vanwege het klimaat in ons land meestal niet goed rijp. Wanneer de olijven wel de goede maat hebben is het mogelijk om ze eerst drie maanden te weken in zoutwater en ze daarna te consumeren.

Bescherming
Olijfbomen moeten beschermd worden als de temperatuur lager is dan -8°C. In Nederland komt deze temperatuur erg weinig voor. Of alleen korte periodes.

Bij temperaturen onder -8°C of langdurige vorst wordt aangeraden om de boom tijdelijk goed in te pakken met onze winterhoezen. Dit voorkomt uitdroging door bevriezing. Onze hoezen zijn licht en lucht doorlatend. Hierdoor worden de knoppen en takken tegen bevriezing beschermd, maar verstikt het de boom niet zoals bij noppenfolie.. Zie voor meer informatie onze winterhoezen.

Hoe werkt de maatvoering van bomen/planten?

Aangezien bomen en planten levend materiaal zijn, zijn de bomen/planten niet helemaal gelijk. Citytree houdt dan rekening met het gemiddelde en er wordt een marge aangehouden.

Planthoogte zonder pot: totale hoogte van de plant zonder de pot mee te rekenen. 

Ø: met de symbool Ø wordt de stamomtrek van een boom bedoeld. Hierdoor krijgt u een beeld van de leeftijd van de boom. De stamomtrek wordt gemeten op één meter hoogte

Stamhoogte: hoogte van de stam op het moment dat er vertakkingen zijn.

Potmaat: afmetingen van de pot (diameter + hoogte)

Welke grond heeft mijn boom/plant nodig?

Een boom/plant heeft baat bij de juiste grond. De meeste bomen/planten gedijen goed bij een algemene grond met schimmels en voeding, zoals Vivimus universeel. Daarnaast zijn er ook bomen/planten die meer speciale grond nodig hebben. Hieronder een paar voorbeelden:

Rozen, rododendrons en hortensia's zijn voorbeelden van zuurminnende planten, dat wil zeggen dat de planten goed kunnen groeien. Hiervoor is aan te raden om Vivimus zuurminnend toe te voegen, maar zorg er wel voor dat de 'zure' grond gemengd wordt met gewone grond, zodat het niet te 'zuur' is. 

Bij mediterrane bomen/planten, waaronder olijfbomen, vijgenbomen en citrusbomen, is het aan te raden om mediterrane grond toe te voegen.

Advies
op maat

Graag adviseren wij u welke bomen en planten geschikt zijn voor uw situatie. Bij de keuze van bomen en planten is het belangrijk om rekening te houden met de standplaats (zonnige plek of juist niet, veel of weinig wind, samenstelling van de bodem etc.) Bent u geïnteresseerd, kom dan gerust langs bij Citytree in Heerjansdam of neem contact met ons op via info@citytree.nl.

Eigen kwekerij, grote voorraden

Bij Citytree hebben we een groot assortiment aan (mediterrane) bomen en planten op voorraad, zoals olijfbomen, vijgenbomen, palmbomen en druiven op stam. Met onze leveranciers in Italië en Spanje hebben we een jarenlange samenwerking. Onze bomen en planten selecteren we waar mogelijk zelf, zodat we de beste kwaliteit kunnen garanderen.

Snelle levering,
perfecte service

Op onze locatie in Heerjansdam hebben we een groot assortiment aan bomen en planten op voorraad. Deze bomen en planten kunnen we op korte termijn bij u thuisbezorgen (1 tot 3 werkdagen). Ook bieden wij mogelijkheden voor het transport en de plaatsing. Hierbij kunt u denken aan dakterrassen, plaatsen over obstakels, totale aanplant van tuinen etc. De kosten zijn afhankelijk van de afstand en de situatie ter plaatse. U kunt een vrijblijvende offerte aanvragen via info@citytree.nl.